ZASEDBA FAKULTETE: TAKOJ PREKINITE SODELOVANJE Z IZRAELSKIMI FAKULTETAMI!

Protestom študentov v ZDA in po Evropi so včeraj sledili študentje ljubljanske Fakultete za družbene vede, in sicer z zasebo fakultete, ki je trajala celo ponoči in traja še danes oziroma tako dolgo, dokler fakulteta ne bo sprejela njihovih zahtev. Gre za prvo zasedbo fakultete v zadnjih desetih letih, kar je vsekakor vredno podpreti. Študentje in študentke od fakultete in univerze zahtevajo:

  1. Jasno opredelitev, da je dogajanje v Gazi genocid;
  2. Prekinitev akademskega sodelovanja z Izraelom in izraelskimi podjetji;
  3. Študijski program in fond pomoči za palestinske študentke in študente.

Študentje so se sicer včeraj zbrali že ob pol dveh ter zasedli predavalnico 1. Ta se je tako spremenila v žarišče dogajanja, kjer so tekom dneva izvedli okrogle mize, predavanja, oglede filmov, kulturne vložke in skupščine. 

Naša ekipa se je zasedbi priključila včeraj okrog 17. ure. Pred vhodom smo takoj opazili študente, ovite v palestinske rute. Odpravili smo se skozi glavni vhod in zagledali veliko palestinsko zastavo. Pred okupirano glavno predavalnico je skupina študentk in študentov delila hrano in pijačo. Ob vstopu v predavalnico smo bili prijetno presenečeni. Kljub temu, da se je protestna akcija pričela ob pol dveh, je bila predavalnica še vedno polna, vsaj dobrih sto nas je bilo. Študentstvu FDV-ja se so pridružile študentke in študentje drugih fakultet, pa tudi aktivisti in aktivistke iz raznih naprednih kolektivov.  Kmalu po prihodu smo  prisluhnili nastopu glasbenice Kiki, ki je ob spremljavi kitare odpela nekaj avtorskih in nekaj arabskih pesmi, ter zbrane povabila na dobrodelni koncert za Gazo En dva svetova. Po nastopu je sledila skupščina.  

FOTO: Peter Žiberna

Člana študentskega Društva Iskra sta zbrane sta opozorila, da je kapital organiziran na mednarodni ravni, zato je nujno, da je upor zoper njega internacionalen. Z zasedbo so se tako slovenski študentje postavili ob bok protestom ameriških študentov. Povedano, ki je sprožilo buren aplavz, je nato služilo kot izhodišče razpravo na skupščini.

Ker nas je bilo veliko, smo se razdelili v skupine in tako iskali odgovore. Razpravljali smo o tem, kako se univerza odziva na aktualno politično dogajanje. Pa o tem, kakšne so naše zahteve in kako vidimo študentske upore ter katere vzvode moči imamo na voljo. Po dobrih pol ure razprave smo predstavili naše ugotovitve. Strinjali smo se, da moramo z našo akcijo pokazati, da naš boj ni zamejen zgolj na to fakulteto, ampak da smo tukaj tudi študentke in študentje drugih fakultet. Ter da ga moramo širiti tudi onkraj študentstva, med delovne ljudi. 

FOTO: Peter Žiberna

V drugem delu skupščine smo se osredotočili na konkretnejše akcije, kaj narediti v naslednjih urah. Začeli smo z branjem izjav fakultete in univerze, ki so bile napisane kot odziv na protest in naj bi študentstvo umirile. Med branjem izjave Univerze v Ljubljani so se slišali številni vzkliki neodobravanja, žvižganje in cinični nasmeški. Kaj drugega pa človeku preostane ob poslušanju takšnih sprenevedanj? Eden od študentov je prebral kritičen komentar pod objavo Univerze v Ljubljani, ki se mu je zdel še posebej na mestu: »Dejanja Hamasa so torej “nečloveška”, dejanja tvorbe, ki si pravi država Izrael pa “nesorazmerna”? A tako se danes komentira odkrito izvajanje genocida? A je bila nacifašistična okupacija Ljubljane tudi nesorazmerna? To, da niti po večmesečnem in nenehnem masakru, ki ga izvaja izraelski režim niste sposobni ločiti žrtve od agresorja, je naravnost bizarno. To ni vojna dveh enakovrednih nasprotnikov, to je etnično čiščenje v svoji najiskrenejši obliki, kjer agresor niti ne skriva svojih namer. Kako je možno v taki situaciji zavzemati nevtralno pozicijo, je absolutno nemisljivo. Sploh glede na to, da znotraj vaše institucije delujejo strokovnjaki, ki se še kako spoznajo na zgodovino tega konflikta. Prihranite si izgovore za kakšno drugo priliko in se zaboga postavite na pravo stran zgodovine!« 

Sledilo je branje izjave Fakultete za družbene vede. Ta je sicer najprej zgolj delila zgoraj omenjeno izjavo Univerze, a se je bila že čez par ur zaradi stopnjevanja pritiska primorana odzvati tudi sama. Izjava študentstva ni prepričala, saj še vedno vključuje številna sprenevedanja. Na primer to, da se ni vse začelo 7. oktobra in da pozabljamo na celotno zgodovino zatiranja palestinskega prebivalstva s strani Izraela. Eden od študentov je opozoril na hipokrizijo pri uporabi izraza “vojaška operacija”, ki se je znašel v FDV-jevem zapisu. Institucije, med drugim tudi akademske, so še nedavno opozarjale, da Rusija s tem izrazom leporeči o svojih dejanskih namerah v Ukrajini, v primeru izraelskega genocida nad palestinskim prebivalstvom, pa ti isti akademiki nimajo nobenih težav tega označit kot zgolj in le “vojaško operacijo”. Na tej točki nihče od študentk in študentov, tudi tistih, ki sicer niso vključeni v razne napredne študentske kolektive, ni bil zares presenečen nad medlostjo, če ne že popolnim zanikanjem dejanske situacije, ki sta veli iz obeh izjav. Liberalna iluzija univerze kot odprtega prostora za debato, se ruši. Jasno je, da je vloga univerze v kapitalizmu prostor produkcije specifičnih kadrov, ki koristijo predvsem kapitalu.

FOTO: Peter Žiberna

Na zasedbi je bilo zbranim jasno, da se univerza in fakulteta kot instituciji vladajoče ideologije več kot očitno sami po sebi ne bosta postavili na pravo stran zgodovine ter da ju bo potrebno v to prisiliti. Padla je končna odločitev: študentke in študentje so se odločili, da bodo na fakulteti ostali, prespali tudi čez noč. Prespalo jih je okrog 50. 

FOTO: Peter Žiberna

Ko smo danes okrog poldneva ponovno odšli na fakulteto, jih je bilo še vedno okrog petdeset. S študenti in študentkami, ki so bili na zasedbi, smo se pogovarjali o vlogi univerze v kapitalizmu, razlogih za zasedbo kot tudi možnostih za dejanske spremembe, ki jih imajo študentje. Njihove izjave boste lahko slišali v našem naslednjem Pesinem soku.   

FOTO: Peter Žiberna

Danes so se protestniki pogovarjali tudi z dekanom Iztokom Prezljem, a do konsezna še niso prišli. Če se je najprej zdelo, da bo okupacija fakultete trajala zgolj nekaj ur, je zdaj jasno, da lahko govorimo o pravi zasedbi, ki še traja in bo trajala vse dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene. 

Zasedbo bomo še naprej spremljali in jo podpirali tudi z našo prisotnostjo in poročanjem ter se po zmožnostih vključevali v boje proti imperializmu in za svobodno Palestino!

FOTO: Peter Žiberna

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega