ALUO PODPRLA ZASEDBO FDV

Univerza v Ljubljani še vedno ni zaostrila retorike zoper Izraela in prekinila sodelovanja z izraelskimi fakultetami. Do danes so se opogumili zgolj na Akademiji za likovno umetnost UL in se v včerjašnji izjavi za javnost, ki jo delimo spodaj, jasno opredelili do genocida v Gazi ter podprli študente na Fakulteti za družbene vede. ALUO čestitamo in ob tem vse pozivamo, da se pridružite zasedbi fakultete, ki še traja!

Sporočilo za javnost: podpora in solidarnost palestinskemu ljudstvu

Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) izražamo podporo in solidarnost palestinskemu ljudstvu, nad katerim izraelska država izvaja genocid. Po podatkih Organizacije združenih narodov je samo v prvih štirih mesecih agresije v Gazi umrlo več otrok kot v preteklih štirih letih skupaj v vseh spopadih po celem svetu. Samo v obdobju zadnjih šestih mesecev, oz. skoraj že sedmih, je genocid Izraela nad palestinskim ljudstvom na območju Gaze terjal že več kot 35.000 življenj, od tega več kot 14.500 življenj otrok.

Izražamo podporo in solidarnost s krvavečim palestinskim ljudstvom! Zahtevamo svobodo in varnost za palestinsko ljudstvo ter dokončno zaustavitev izraelskega apartheida in agresije. Vlado RS pozivamo, naj Slovenija sledi zahtevam palestinskega ljudstva in nemudoma prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo.

Izražamo tudi podporo in solidarnost z aktivistkami in aktivisti, ki odločno obsojajo genocid izraelske države nad palestinskim ljudstvom, hkrati tudi nasprotujemo preganjanju, zatiranju in cenzuriranju, ki jih doživljajo zaradi svojega boja.

Prav tako izražamo vso podporo in solidarnost s študentkami in študenti, profesoricami in profesorji, ter vsemi članicami in člani akademske skupnosti, ki, tako doma kot na številnih univerzah po svetu, v mirnih protestih za pravične in humane cilje, nasprotujejo finančni in vojaški podpori ZDA, Nemčije, Velike Britanije in nekaterih drugih držav, ki tako stojijo ob strani izraelski državi in omogočajo nadaljevanje genocida nad palestinskim ljudstvom. Protestnice in protestniki upravičeno zahtevajo prekinitev finančnih vezi univerz s korporacijami, ki imajo ekonomske koristi od te vojne. Hkrati izražamo nasprotovanje odločitvam vodstev nekaterih tujih univerz, da nad študentke in študente, protestnice in protestnike pošiljajo policijske sile!

Kot akademska skupnost se moramo boriti proti vsem vzrokom vojn, da do teh v bodoče ne bo več prihajalo. Kot akademska skupnost lahko, in moramo, pomagati palestinskim študentkam, študentom, profesoricam, profesorjem, raziskovalkam, raziskovalcem, umetnicam in umetnikom, tako kot smo pomagali ukrajinskim, da lahko še naprej izvajajo izobraževalno, umetniško in raziskovalno delo v državah EU, dokler ne bo ponovno vzpostavljena možnost takega delovanja v svobodni Palestini.

Akademija od začetka vojaškega napada izraelske države nad nedolžnim palestinskim ljudstvom po svojih najboljših močeh podpira in išče stike s palestinskimi umetnicami in umetniki ter njihova umetniška dela promovira po svojih kanalih.

UL ALUO

prof. Alen Ožbolt
doc. dr. Tomo Stanič
doc. mag. Emina Djukić
izr. prof. dr. Barbara Predan
doc. mag. Marija Nabernik
Matej Zonta
doc. dr. Kaja Kraner
prof. Žiga Kariž
Meta Kojc
doc. dr. Petja Grafenauer
prof. dr. Lev Kreft
prof. Eduard Čehovin
doc. Emil Kozole
doc. Arjan Pregl
izr. prof. Primož Jeza
Nastja Majerič
mag. Irma Langus Hribar
Nina Gršič
Sara Bešlin Vatovec

(Seznam se dopolnjuje.)

Foto: Peter Žiberna

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega