ŠE ENA ŠKODLJIVA DELITEV

Kaj je narobe z milenijci, zoomerji in boomerji? Zakaj je generacijska teorija lahko škodljiva? Kako delitev na generacije vpliva na razredni boj? V branje priporočamo nekaj odlomkov aktualnega Terminala, ki ga je za Radio Študent pripravila Ana Lah. Celotna kolumna je dostopna na spletni strani Radia Študent.

“Po generacijski teoriji zgodovinske okoliščine, v katerih odraščamo, vplivajo na oblikovanje vrednot in vodijo v oblikovanje generacijske zavesti. Do neke mere to drži. Z zaostrovanjem kapitalizma in njegovih kriz so okoliščine, v katerih odraščamo, slabše, kar vpliva tudi na odraščajočo generacijo. Mlajše generacije, rojene v času kapitalističnih kriz, imajo slabše pogoje pri iskanju stanovanja, varne zaposlitve in slabši dostop do javnih storitev. A kljub temu je konflikt v svojih temeljih še vedno razredni, ne generacijski. Slabega položaja mladih delavk ne bo izboljšal boj s starejšimi sodelavkami, ampak boj s kapitalom.

Oseba, ki je odraščala v socializmu, je in bo imela drugačno življenje od osebe, ki se je rodila in odraščala v kapitalizmu. Ampak to ne zaradi obdobja kot takega, pač pa zaradi ekonomskih razlik, ki iz tega izhajajo. Če so ljudje odraščali v sistemu, kjer so imeli dostop do javnega zdravstva, šolstva in stanovanj, je to dejstvo odgovorno za njihov položaj in način razmišljanja. Tudi danes je tako: ljudje, ki brez težav plačajo privatnega zdravnika, bodo imeli drugačno kvaliteto življenja kot tisti, ki morajo čakati v čakalnih vrstah. Ne gre torej le za čas, ampak predvsem za družbeno-ekonomsko ozadje.

Dogodek, ki nas je kot družbo nedavno zaznamoval, je bila pandemija. A ne moremo trditi, da smo bili vsi v istem čolnu in da je na vse vplivala enako. Šoloobvezni otrok, ki živi v prostorni hiši z vso potrebno računalniško opremo, je imel manjše posledice kot njegov sošolec, ki si sobo v stanovanjskem bloku deli še s sestro, imajo pa en družinski računalnik.

Netočno je govoriti o generacijah kot o homogenih skupinah. Znotraj generacij so kljub skupnim izkušnjam ogromne razlike glede na družbeno-ekonomsko ozadje. Življenje je odvisno od tega, kakšno zaposlitev bodo dobili, kako hitro jo bodo dobili, bodo imeli morda svoje podjetje, imajo podedovano stanovanje, ali morajo najemati na trgu.”

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega