RDEČA PESA NA PROTESTU “NE TOVOROM OROŽJA ZA GENOCID”

Medtem ko ladja Borkum natovorjena z orožjem nadaljuje plovbo proti Luki Koper, so se pred vhodom v pristanišče zbrali protestniki. Zahtevali so da naj vlada nemudoma razkrije kakšno orožje je na ladji in komu je namenjeno ter da se obveže, da ne bo dovolila transporta ali izvoza vojaškega orožja in opreme v Izrael, ki v Palestini izvaja genocid. Prav tako so ponovili zahtevo po uvedbi sankcij izraelskemu režimu apardheida in priznanju Palestine kot samostojne države. Na protestu je bila tudi ekipa Rdeče pese. Poglejmo, kaj so nam o razlogih za svoj prihod na protest povedale nekatere udeleženke in udeleženci.

“Na protest sem prišla, ker sem proti orožju in temu, da se skozi Luko Koper prevaža orožje, sem proti Natu. Tudi na referendumu pred 20. leti sem glasovala proti Natu. Mislim, da orožje ne rešuje ničesar. Bogatijo le bogati, vsi ostali smo pa reveži in umiramo v nesmiselnih vojnah,” je povedala ena izmed lokalnih protestnic. Na vprašanje, kako se ji zdi reagiranje slovenske vlade, je odgovorila: “Zelo sem razočarana. Vlada cinca, vsi so podrepniki in nimajo jajc, da bi povedali svoje. Zdaj so se zmigali s tem, da bodo priznali Palestino, ampak s temi njihovimi pogoji se smešijo pred celim svetom.” Sogovornica je prepričana, da bi vlada, če bi ji bilo res mar za ljudi, lahko obdavčila kapital, regulirala banke, namesto za orožje bi lahko denar namenila javnim stanovanjem, šolstvu in zdravstvu.”

“Sem sem prišel, ker je situacija glede genocida v Gazi neznosna. Sodelovanja Slovenije in Luke Koper pri tej situaciji ne bomo kar tako požrli. Kot lokalni prebivalci dobro vemo, da ne glede na to barko, za katero ni jasno, če ima res orožje za Izrael ali ne, se v Luki Koper neprestano raztovarja orožje. Vsak Koprčan je v Luki Koper na lastne oči že lahko videl orožje in vojake,” je povedal protestnik z Obale. Kot lokalni prebivalec si želi, da bi se upoštevala mirovna pogodba iz leta 1947, ko je bilo zapisano, da sta Luka Koper in Trst demilitarizirana in denuklearizirana območja. Sogovornik je še opozoril na množično prisotnost policije: “To, da leti helikopter in je tukaj toliko policajev pomeni, da nas opazijo in da je naše mnenje, če že ni upoštevano, vsaj vzeto na znanje. Tudi dokaz, da so tej barki v Španiji zaradi protestov odklonili vplutje, je dokaz, da se da marsikaj narediti z močjo ljudstva.”

Kaj je na ladji Borkum še vedno ni znano, slovenska vlada pa se raje, kot da bi preverila, sklicuje na navedbe španske vlade. Po eni strani tako govorijo o priznanju Palestine, pri čemer gre zgolj za simbolno dejanje, ki ne bo spremenilo ničesar, po drugi strani pa ne naredi nikakršnih konkretnih dejanj in dovoljuje vplutje ladji z orožjem, za katero obstaja možnost, da se bo uporabilo za genocid.

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega