IGNORANCA KRUTOSTI OMOGOČA GENOCID

“Kar boste videli, je pretresljivo. Ampak ne obračajte se stran. Prav to obračanje stran omogoča genocid,” je ob otvoritvi razstave fotografij iz Gaze na mariborski filozofski fakulteti dejala Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže. Razstavljene fotografije, ki bodo v avli filozofske fakultete na ogled do 7. junija, je novembra 2023 posnel fotograf iz Gaze Mohamed Zaanoun iz kolektiva Activestillis. Namen razstave je osvetliti katastrofalne razmere na terenu in pozvati k svetovni mobilizaciji za ustavitev agresije izraelskih kolonialnih sil. Kolektiv Activestillis, ki je sestavljen iz palestinskih, izraelskih in tujih fotografov, se že od leta 2005 trudi v javnost poslati dokumentarne fotografije iz regije med reko Jordan in Sredozemskim morjem ter tako prispevati k družbenim spremembam. Vabijo, da se fotografije razstavijo na ulicah, v javnih prostorih ali središčih skupnosti ter tako ozaveščajo o dogajanju v Gazi in podprejo globalno mobilizacijo za ustavitev množičnega bombardiranja in genocida, ki ga izvajajo izraelske kolonialne sile. Uporabljajo pa jih tudi na sodnih obravnavah. “Te fotografije nam naj dajo odločnost in motivacijo za nadaljnji boj,” je Breznik pozvala zbrane.

Razstavo in s tem tretji dogodek za Gazo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru je organizirala iniciativa profesoric in profesorjev fakultete, Pekarna Magdalenske mreže in Gibanje za pravice Palestincev.

Angažirane profesorice in profesorji so se združili in angažirali zaradi odgovornosti, ki jo imajo kot intelektualci, je dejala profesorica Branislava Vičar. Dostop do informacij v primeru Palestine imajo, s tem pride tudi odgovornost do družbe, da s svojim znanjem prispevajo k svobodi, pravičnosti, milosti in miru. Z organizacijo dogodkov za Palestino in odpiranjem vprašanj pri pouku skušajo angažirane profesorice in profesorji svoje znanje in motivacijo za angažma prenesti tudi na študentstvo.

O položaju študentov v Gazi in temu, da pravica do izobrazbe ni samoumevna, je spregovorila študentka psihologije Laura Buzzeti. Pomembno se ji zdi osvetljevanje palestinskih zgodb in poslušanje njihovih stisk. Vrstnic in vrstnikov iz Gaze ne podpira le zato, ker so si podobni, ampak zato, ker je to prav. “Naša brezbrižnost je zaslužna za izvajanje genocida,” je bila jasna Buzzeti.

Situacijo v Palestini pred 7. oktobrom je orisala Ana Tasič iz Gibanja za pravice Palestincev. Izpostavila je, da to ni verski konflikt, ampak okupacija. Komentirala je napoved priznanja Palestine: “To bo nudilo bolj moralno podporo, ne bo pa prineslo konkretnih sprememb.” Gibanje za pravice Palestincev se zato zavzema za konkretnejše ukrepe: “Slovenija bi lahko brez večjih težav sprejela ukrepe zoper države Izrael. Prekinili bi lahko diplomatske odnose z Izraelom, vsaj na zagovor bi lahko poklicali izraelskega veleposlanika, nismo naredili niti tega. Lahko bi uvedli embargo na uvoz orožja v Izrael, prekinili bi lahko gospodarske stike z Izraelom tako kot smo to naredili v primeru Rusije.”

Na otvoritvi je nastopil tudi v okolici Maribora živeč palestinski pesnik Fawzi Abder Rahim. Njegove pesmi je v slovenščini prebrala soproga Darinka Abder Rahim.

Da bi zbudili precej neangažirano in apolitično mariborsko študentstvo, je spregovorila tudi študentka Sara Mencingar, ki se je udeležila zasedbe Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Udeležencem je predstavila izkušnjo zasedbe in poudarila, da je študentstvo lahko nosilec poličnih sprememb, če le vztraja in ne popušča, kar kažejo tudi primeri iz tujine.

Iniciativo profesoric in profesorjev, ki se zavedajo svoje vloge v družbi, je vsekakor vredno pozdraviti in jo podpreti. Upamo, da bo razstava uspela motivirati mariborsko študentstvo, ki se zaenkrat še ni uspelo samoorganizirati v boju proti genocidu v Gazi in osvoboditvijo Palestine izpod izraelskega okupatorja.

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega