PRVI MAJ DELAVSTVU NAZAJ!

Prvotni pomen prvega maja je upor proti kapitalističnem izkoriščanju, so v Mariboru na predavanju “Prvi maj delavstvu nazaj” opozorili govorci študentskega društva Iskra in dodali, da je razlogov za praznovanje praznika dela danes vedno manj. Zaradi tega so se v študentskem društvu Iskra povezali s sindikatom Mladi Plus, sindikatom Zasuk in Centrom za družbeno raziskovanje ter za prvi maj v Ljubljani na Kongresnem trgu ob 16. uri napovedali protest.

Z željo, da bi prvi maj odmeval in ponovno dobil svoj prvotni pomen, so organizirali tudi serijo predavanj v Ljubljani, Kopru in Mariboru. Udeležili smo se slednjega, kjer so se predavatelji dotaknili zgodovine prvega maja. 

Povedali so, da ima praznik dela bogato zgodovino v dolgotrajnih bojih delavskega gibanja, ki pa je dandanes, ko je prvomajski praznik odtujen od svojega izvornega političnega pomena, pogosto spregledana. Posvetili so se izvorom tega praznika v mednarodnem delavskem gibanju 19. stoletja, sledili njegovemu razvoju po svetu in pri nas preko socialistične Jugoslavije do danes. Ugotavljali so, kako se je praznovanje spreminjalo skozi čas in kako se je spreminjal njegov pomen v širšem kontekstu razrednega boja. Podali so tudi celostno kritiko sodobne oblike praznovanja 1. maja. Prepričani so, da depolitizacija delavskega praznika, do katere je prišlo s prehodom v kapitalizem, škoduje delavstvu. 

Udeležence predavanja smo povprašali, kje v praksi opažajo konkretne primere delavskega izkoriščanja.

Maja Šnuderl, aktivistka Mladih za podnebno pravičnost opaža, da trgovke delajo v zelo slabih pogojih za zelo nizko plačilo. A ne le trgovke, slabi pogoji so tudi v drugih prekariziranih poklicih. “Na primer kurirji, ki dostavljajo pakete, so prav tako pod hudim časovnim pritiskom. Sploh danes, ko je kupovanje preko spleta tako popularno, bi morali pomisliti tudi na delavce.” Kot iskalka zaposlitve pravi, da je težko sploh priti do razgovora, saj šefi raje vzamejo kandidate z izkušnjami, preveč pozornosti pa po njenih besedah posvečajo videzu življenjepisa.

Tilen Mauhar, aktivist študentske organizacije Iskra, je dejal da imajo kot študentje največ stika z delavstvom v strežbi in skladiščih, kjer je med redno zaposlenimi veliko študentskih delavk in delavcev. “Delavci pogosto delajo nadure, ki niso niti plačane, zaradi prekarnosti so stalno v negotovosti, ne vedo, kdaj bodo odpuščeni, pogosto je tudi neplačano uvajanje.”

Prepričan je, da danes nimamo razloga za praznovanje, saj delamo v katastrofalnih delovnih pogoji, razpada tudi celotna socialna država. Nekdaj priborjene pravice izginjajo. “Praznik dela se mora repolitizirati, vrniti mu moramo delavsko borbenost,” je sklenil.

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega