IZVAŽALI SMO KRAVE, UVAŽALI USNJE – KAKO JE TUJI KAPITAL IZ PRVE JUGOSLAVIJE NAREDIL POLKOLONIALNO DRŽAVO

Pri založbi Sophia (potrebno označit založbo) je pred kratkim izšel slovenski prevod knjige “Tuji kapital v gospodarstvu bivše Jugoslavije”. Gre za ekonomsko študijo srbskega pravnika in zgodovinarja Sergeja Dimitrijevića, ki je izvorno nastala leta 1958. V njej avtor z uporabo mnogih praktičnih primerov prikaže stanje jugoslovanske ekonomije v času med prvo in drugo svetovno vojno. 

Kraljevina Jugoslavija je bila polkolonialna država, kjer se je odvijalo presežno izkoriščanje domače delovne sile in presežno izrabljanje naravnih virov, ki so bili na voljo. Posledica so bili ekstra profiti za tuje kapitaliste, ki so skoraj v celoti obvladovali najpomembnejše gospodarske dejavnosti (rudarstvo, bančništvo, železarstvo). Od takšnega modela, ki je hkrati zaviral gospodarski razvoj države in na drugi strani omogočal politično preživetje domačih vladajočih razredov, so imele prvenstveno koristi osrednje imperialistične sile tistega časa, ki so v Jugoslaviji videle predvsem poceni surovinsko bazo za svoje multinacionalke. 

Več o tem, kako so se razvijala ta razmerja odvisnosti med centrom in periferijo na primeru medvojne monarhistične Jugoslavije, lahko izveste ob poslušanju radijske oddaje Glasovi sveta na tretjem programu Radia Slovenija (Ars). V njeni tokratni izvedbi so gostili prevajalca omenjene knjige, sociologa Marka Kržana. Vabljeni k poslušanju – https://rb.gy/93y6kg 

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega