PROTESTI PROTI GENOCIDU NA UNIVERZITETNIH KAMPUSIH ZDA

V Združenih državah Amerike, še posebej na univerzitetnih kampusih in delovnih mestih, se krepijo propalestinski protesti. Demonstracije so odziv na vse hujši genocid v Gazi, ki ga financira, oborožuje in politično omogoča Bidnova administracija. Protesti se širijo kljub temu, da je po vsej državi policija vdrla v številne univerzitetne kampuse in izvedla na stotine aretacij.

Študenti univerz, kot so Columbia, Univerza v New Yorku, Harvard in Yale, protestirajo in protestno šotorijo v znak solidarnosti z Gazo ter pozivajo Izrael, naj preneha z genocidom. Vlado ZDA pozivajo, da naj preneha financirati Izrael in ga oboroževati. Protestniki od svojih univerz zahtevajo, da naj prenehanjo investirati v podjetja, ki pomagajo dobavljati orožje Izraelu. Zahtevajo tudi takojšnjo premirje.

Pod pretvezo, da so protesti antisemitski in ogrožajo judovsko skupnost, je policija na proteste s številnimi aretacija na kampusih različnih univerz. Na kampusu univerze Columbia je bilo aretiranih več kot 100 propalestinskih protestnikov, potem, ko je policija odstranila tabor, ki so ga postavili študentje na demonstracijah proti izraelski vojni v Gazi. Univerza pa je sporočila, da je začela izključevati študente, ki so se udeležili zadnjega tabora. Slednje pa protestnikov ni prestrašilo, ampak je sprožilo solidarnostne demonstracije še na drugih ameriških univerzah. Na univerzi Yale so v ponedeljek med propalestinskimi protesti aretirali več kot 40 ljudi. Po navdihu protestov na Univerzi Columbia so propalestinske tabore postavili tudi študenti Tehnološkega inštituta Massachusettsa, Emerson kolidža in univerze Tufts.

Vlada in policija skušata proteste predstaviti kot odziv na antisemitsko nasilje, kar je bizarno še posebej zato, ker imajo pri organizaciji protestov pomembno vlogo tudi številni judovski študentje. Glavni cilj policijskega nasilja je v resnici prepoved vseh oblik levičarskega nasprotovanja politiki ameriškega imperializma. Slednje pa podpirajo tudi akademske ustanove. A represija protestnikov na univerzitetnih kampusih ni ustavila, nadaljujejo in širijo se tudi na delovna mesta. V New Yorku in Kaliforniji je na primer 28 Googlovih delavcev v znak protesta proti pomoči Googla v izraelski vojski zasedlo pisarne. Zaradi te akcije so bili odpuščeni. Očitno je, da kapital vsakodnevno izvaja in spodbuja nasilje s ciljem, da bi s sejanjem strahu obvaroval svoje interese. A s tem kaže le na lasten obup in smrtni strah, ker so ljudje nehali tiho slediti interesom imperialistične politike ZDA.

Foto: Stephanie Keith/Getty Images

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega