PRIZNANJE S FIGO V ŽEPU

Slovenija je včeraj priznala Palestino, kar je bila tudi ena izmed zahtev za katero smo se zavzemali na propalestinskih akcijah pri nas. A preden se začnemo trepljati po rami in vladi izrekati čestitke za gesto, si nalijmo čistega vina. Prvič. Priznanje Palestine je zgolj simbolno dejanje, ki ne bo imelo konkretnega učinka, če bo ostalo zgolj pri tem. Drugič. Včerajšnja borba vlade, da kljub SDS-ovim poskusom zavlačevanja postopka vseeno izpeljejo priznanje, je bila predvsem predvolilna predstava. Tretjič. Do priznanja ne bi prišlo, če ne bi bilo večmesečnega kontinuiranega pritiska od spodaj. 

Že po vseh liberalnih standardih mednarodnega prava bi vlada morala narediti vse, kar je v njeni moči, da prepreči genocid. Priznanje Palestine bi tako morali pospremiti konkreti ukrepi z materialnimi posledicami za državo Izrael. Uvesti bi morali sankcije proti izraelskemu režimu apartheida, oboroženim silam ter podjetjem, ki ga vzdržujejo ali se z njim okoriščajo. Prekiniti bi morali vsakršno sodelovanje z izraelskimi institucijami in izobraževalnimi ustanovami, ki kakorkoli sodelujejo pri ohranjanju režima apartheida. Slovenija bi morala vzpostaviti varne poti in program pomoči za palestinske begunce. Preprečiti bi morali transport orožja za Izrael, še posebej, če gre skozi Slovenijo. 

Geste in velike besede ne bodo spremenile ničesar. Vlada bo stala na napačni strani zgodovine, dokler ne bo sprejela konkretnih ukrepov za preprečitev genocida. Enako velja tudi za univerze, podjetja in druge institucije, ki kakorkoli sodelujejo z izraelskim okupatorjem. 

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega