FDV UGODILA ZAHTEVAM ORGANIZIRANEGA ŠTUDENTSTVA

Študentstvu, ki je kar šest dni vztrajalo pri zasedbi FDV, je navsezadnje uspelo. Niso se pustili zmesti, ko so v sredo s strani fakultete prejeli prvo izjavo, ki bi jih naj umirila. Vztrajali so naprej, do danes, ko je fakulteta vendarle ugodila njihovim zahtevam. Študentje so dokazali, da je za dosego višjih ciljev pomembno vztrajati. Do sprememb lahko pride z dovolj močnim pritiskom, jasnimi zahtevami, učinkovito mobilizacijo in politično linijo. A moč za spremembe je odvisna predvsem od politične organiziranosti. V konkretnem primeru od tega, da so ljubljanski študentje in študentke že bili do neke mere organizirani, naj bo to v Društvu Iskra, Listi demokratičnega študentstva ali pa kateri od drugih organizacij. Če tega ne bi bilo, bi bilo bistveno težje, če ne celo nemogoče, zagotavljati šestdnevni program in obdržati motivacijo za zasedbo. Tudi podpora drugih organizacij, ki so jo prejeli tekom zasedbe, kaže na zametke nastanka gibanja, ki lahko na dolgi rok resno ogrozi status quo. Dejstvo, da so bili motivirani s strani globalnega študentskega gibanja za Palestino, lahko služi kot motivacija tudi ostalim, tako študentom po svetu kot tudi delavstvu, ki bi se lahko podobno organiziralo na delovnih mestih.

Na seji senata FDV so senatorji pristali na zahteve študentstva. Na Radiu Študent so poročali, da so jih sprejeli s 15 glasovi za, štirimi vzdržanimi in enim proti. Spomnimo – v prvotni izjavi FDV, ki bi naj pomirila aktiviste je pisalo, da so na FDV zgroženi nad humanitarnimi razmerami v Gazi, izognili so se uporabi besede genocid, prav tako pa so trdili, da ima Izrael pravico do obrambe. Študentstvo s to izjavo ni bilo zadovoljno in je vztrajalo z zasedbo vse do danes, ko je senat FDV navsezadnje sprejel in objavil izjavo, ki so jo vnaprej pripravili študentje in študentke na zasedbi. V njej je jasno zapisano, da izraelska država nad palestinskim ljudstvom izvaja genocid, pojasnjen je tudi zgodovinski kontekst izraelske okupacije. V izjavi so obsojena vodstva univerz po svetu, kjer nad protestnice in protestnike pošiljajo policijske sile. V izjavi so zapisane zahteve za Univerzo v Ljubljani, in sicer takojšnja prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami in podjetji, ki jih ima UL in njene članice. FDV od Univerze v Ljubljani pričakuje, da vzpostavi sistem finančne, študijske in bivanjske pomoči za palestinske študentke in študente, po vzoru pomoči, ki jo je ob ruski invaziji Ukrajine nudila študentstvu iz Ukrajine. Kot fakulteta se tudi obvezuje, da bo svoje raziskovalne, pedagoške in zagovorniške kapacitete posvetila delu za javno dobro.

Univerza v Ljubljani sicer še vedno koordinira 1,5 milijona evrov težek projekt z izraelskim inštitutom, ki ima tesne vezi z orožarsko industrijo. V projektu sodeluje Fakulteta za strojništvo, zaključil bi se naj leta 2025. Rektor UL Gregor Majdič je na soočenju, ki so ga pripravili na zasedbi, dejal, da bo glede še trajajočih projektov, kjer poteka sodelovanje z izraelskimi institucijami, opravil razpravo na kolegiju dekanov. Zdaj je torej žogica na strani Univerze v Ljubljani, študentke in študentje pa bodo o nadaljnjih korakih razpravljali na današnji večerni skupščini. 

Prva zasedba fakultete v zadnjih desetih letih pri nas se je začela že v sredo. Študentje in študentke so od fakultete in univerze zahtevali jasno opredelitev, da je dogajanje v Gazi genocid, prekinitev akademskega sodelovanja z Izraelom in izraelskimi podjetji ter študijski program in fond pomoči za palestinske študentke in študente. Študentstvu FDV-ja se so pridružile študentke in študentje drugih fakultet, pa tudi aktivisti in aktivistke iz raznih naprednih kolektivov. Na zasedbi je bilo zbranim jasno, da se univerza in fakulteta kot instituciji vladajoče ideologije več kot očitno sami po sebi ne bosta postavili na pravo stran zgodovine ter da ju bo potrebno v to prisiliti. Zasedba je vključevala tudi predavanja in politično skupščino o NATU in okupaciji Palestine. 

Iz zasedbe smo poročali tudi pri Rdeči pesi, kjer smo se s študenti in študentkami pogovarjali o vlogi univerze v kapitalizmu, razlogih za zasedbo kot tudi možnostih za konkretne spremembe, ki jih imajo študentje. Njihove izjave lahko slišite v našem zadnjem Pesinem soku https://shorturl.at/fpPV2.   

Zasedba na FDV-ju se je pridružila globalni verižni reakciji, ki se je začela s protesti v ZDA. Študenti po vsem svetu zasedajo kampuse in od univerz zahtevajo prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z Izraelskimi institucijami. Univerze so se na proteste odzvale različno. Vodstva številnih univerz so v kampuse poklicale policijo in druge organe pregona. Samo v Združenih državah Amerike je bilo aretiranih več kot 2000 študentov. Ta vikend so številni protestniki po ZDA ovirali tudi podelitve diplom. Univerza Columbia je zaradi protestov odpovedala glavno slovesnost in diplome podeljevala v manjših skupinah. Čez 200 študentov je v nedeljo zapustilo slovesnost na univerzi Duke, saj so nekateri skandirali „osvobodite Palestino“ v znak protesta proti gostujočemu govorniku, komiku Jerryju Seinfeldu, ki je med vojno v Gazi podpiral Izrael.

Kljub temu so na nekaterih univerzah protestniki uspeli priti do dogovora z univerzami, ki so nekaterim od njihovih zahtev ugodile. Nekatere univerze so se strinjale, da bodo dezinvestirale svoja vlaganja v podjetja, ki so povezana z Izraelom. Trinity College Univerze v Cambridgeu je tako sprejel zahtevo po dezinvestiranju vlaganj v Izraelska orožarska podjetja. Druge univerze so se strinjale, da bodo vlagale v ustanovitev novih centrov ali zaposlile nove profesorje, da bi povečale raven razumevanja dogajanja v Palestini. V zameno so se študenti na teh univerzah strinjali, da bodo z zasedbami prenehali.

Preko zasedb in protestov so študentska gibanja v Sloveniji in tujini dosegla vsaj nekatere izmed svojih zahtev. Čeprav so zahteve naslovljene zgolj na fakultete in univerze, ti uspešni boji lahko pomembno prispevajo k gradnji širšega družbenega gibanja, ki bo zmožno resno ogroziti trenutni družbeni red in sprovesti nujne družbene spremembe v podporo Palestini. Iz teh bojev se lahko naučimo, da je z dobro politično organiziranostjo, jasnimi zahtevami in učinkovito mobilizacijo, mogoče doseči marsikaj. Naj bo to le začetek.

BREZ TIŠINE DO SVOBODNE PALESTINE!

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega