MEDIJSKA MANIPULACIJA Z ŽRTVAMI V PALESTINI – ŠTIRJE ŽIVI IZRAELCI VREDNI VEČ KOT 37 TISOČ POBITIH PALESTINK IN PALESTINCEV

“Izpolnjena zadnja želja umirajoče mame: hčerka se je vrnila”, “Izraelska vojska med operacijo v Gazi rešila štiri talce” takšne in podobne naslove so nam v preteklih dneh servirali osrednji mediji. Ne izraelski, temveč slovenski. Do najmanjše podrobnosti so analizirali akcijo izraelskih okupacijskih sil in življenjske okoliščine vsakega od štirih talcev, ki so se od oktobra lani nahajali v Gazi. Nekateri izmed njih so popolnoma ignorirali Palestinke in Palestince, ki so bili ob tem ubiti, drugi so jih suhoparno navedli šele proti koncu svojih prispevkov.

Izraelski okupator je v “akciji reševanja talcev”, ki je potekala znotraj begunskega taborišču Nusejrat pobil najmanj 274 ljudi. Napad so izvedli tako z morja, kopnega kot zraka, pri čemer velja pri slednjem spomniti, da je Izrael na Gazo v zadnjih osmih mesecih odvrgel že več kot 70 tisoč ton. Ta številka močno presega tonažo bomb, ki so bile v drugi svetovni vojni odvržene na Dresden, Hamburg in London skupaj. Lokalne zdravstvene delavke so dejale, da je bil Nusejrat po napadu videti kot človeška klavnica.

Vse palestinske žrtve te človeške klavnice so, tako kot preostali pobiti Palestinke in Palestinci, ostale anonimne, skrite in preko tega dodatno dehumanizirane. Obstajajo zgolj kot številke, katerih neznansko trpljenje se meri zgolj v statističnih podatkih in grafih, ki so že zdavnaj izgubili ves pomen. Za razliko od štirih talk in talcev, pri katerih so nam mediji podrobno predstavili njihove življenske zgodbe in delili slike z njihovimi družinami ter prijatelji, si mrtve Palestinke in Palestinci v osrednjih medijih ne zaslužijo niti imena, kaj šele njihove celostne predstavitve. Na ta način mediji prispevajo svoj pomemben del k legitimiranju zločinskega delovanja izraelskih okupacijskih sil in h gradnji diskurza, da gre za “vojno, kjer se civilizacija bori proti barbarstvu.”

Vendar v Palestini ne gre za vojno. Še večja norost pa je izraelsko vojsko označiti za “branike civilizacije”. V Palestini se dogaja genocid. Izrael je krvnik, Palestinke in Palestinci so njegove žrtve, ki pa se ne predajajo, temveč se, kot že več kot 75 let pogumno borijo za svobodno Palestino. Ker ne želijo mirno pristati na etnično čiščenje in nadaljno kolonizacijo so skozi leče osrednjih zahodnih medijev skriti ali pa enostavno označeni za teroriste. Na takšne prakse velja znova in znova opozarjati ter tako širiti glas o resničnem dogajanju v Palestini. To odpira možnosti za protiimperialistično delovanje na delovnih mestih, lokalnih skupnostih, fakultetah, ulicah in stadionih, katerega primere smo v preteklosti na Rdeči pesi že osvetlili in ki lahko edino preseže svet kapitalističnega izkoriščanja ter imperialistične dominacije. En svet, en boj!

*fotografija: Tasnim News Agency

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega