DNEVI SOLIDARNOSTI S PALESTINO V MARIBORU

Foto: Zvonimir Florjančić

V zadnjih devetih mesecih, ko Izrael izvaja genocid, je bilo ubitih že več kot 36. 000 ljudi, od tega vsaj 15.000 otrok. Več kot 10.000 ljudi je pogrešanih, ranjenih pa več kot 81.000. Ob izraelskih zločinih in neukrepanju zahodnih držav zmanjkuje besed. Vsled grozot, ki se dogajajo, želi angažina javnost v Mariboru skozi palestinska pričevanja in literaturo, gledališke predstave, fotografsko razstavo, filme, predavanja, pogovore in analize ekonomsko-politične srži, ki poganja nenehno vojno stanje in zaostrovanje razmer, osvetliti ustvarjanje, trpljenje in boj palestinskega ljudstva za svobodo.

Dnevi solidarnosti s Palestino potekajo od 5. 6., zaključujejo pa se 13. 6. 2024. Spodaj pripenjamo dogodke in aktivnosti, ki se bodo zvrstili v naslednjih dneh. Vabljeni!

10. 6. 2024, 14.30, atrij Vetrinjskega dvora

Branje palestinske literature in poezije

Branje palestinske literature in poezije je pobuda, ki poteka znotraj tedna podpore Palestini in palestinskemu ljudstvu, ki jo organiziramo delavke in delavci na področju kulture v Mariboru ter drugi zainteresirani posamezniki_ce. Zavedamo se, da z branjem ne bomo mogli ustaviti vojne in z njim povezanega trpljenja na zasedenih palestinskih ozemljih. Kljub temu pa si srčno želimo, da bi z branjem literature, povezane s Palestino, v našo javnost prinesle boljši vpogled v bogato zgodovino in kulturo Palestink in Palestincev, saj menimo, da bi nam lahko bila bolj poznana, bolj blizu. Kajti iz bližine ter razumevanja vznika solidarnost, h kateri nas pozivajo tudi med nami živeči Palestinci in Palestinke, ki že dolgo časa trpijo s svojimi nesvobodnimi sonarodnjaki.

Brali bomo v slovenščino prevedena dela palestinskih avtoric in avtorjev, pa tudi dela, ki so v zvezi s Palestino.

Vljudno vabljeni, da prisluhnete prebiranju misli, poezije, pripovedke, odlomkom zgodb palestinskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Dvignimo se nad slabo, nad nasilje in bodimo prijatelji v besedi, pogumu, soli-dar-nosti. Ne bodi sami, bodimo mostovi.

Predlogi za branje: Ghada Karmi, Vrnitev. Spomini Palestinke; Raja Shehadeh [Radža Šehade]. Palestinski sprehodi. Zapiski o pokrajini, ki izginja; Andraž Rožman, Trije spomini. Med Hajfo, Alepom in Ljubljano; Jutra v Dženinu, Trije kozlički; Dotik Adane Šibli; Mahmud Darviš, Opisovanje oblakov. Domovina iz besed; Mohamed Al Munem, 21 žensk iz Ljubljane; Neža Maurer, protivojne pesmi, Randa Ghazi, Sanjati Palestino, Elisabeth Laird, Košček zemlje.

 Bralke_ci: Maša Ogrizek, Fawzi Abder Rahim, Darinka Abder Rahim, Maja Lanberger Khatib, Tonja Jelen, Maja Pan, Teri Szűcs (brala bo v angleščini), Tom Weber, Maja Kovač, Barbara Kukovec.

10. 6. 2024, 19.00, Velika dvorana Vetrinjskega dvora

Predstava Med dvema zidovoma

Predstavo, ki je bila premierno prikazana jeseni 2014, obujamo, saj je danes aktualna bolj kot kadarkoli.

Predstava se ukvarja z intimnimi izkušnjami Palestink in Palestincev, ki so od ustanovitve države Izrael, torej desetletja, podvrženi sistematičnemu kršenju temeljnih pravic. Raziskuje razpoke med družbeno resničnostjo življenja palestinskega prebivalstva in dojemanjem te resničnosti na »Zahodu«. Opira se na medijske reprezentacije in jih sooča s patologijami, ki so se v času okupacije razvile v palestinski družbi.

Predstava temelji na dramskem besedilu ‘KEFFIYEH – MADE IN CHINA’ palestinske pesnice in dramatičarke Dalie Taha in bo izvedena kot bralna uprizoritev. Dalia Taha skozi svoje like o okupaciji nikoli ne govori neposredno, temveč skozi intimne, tesnobne, žalostne in na trenutke humorne pogovore razkriva razsežnosti življenja pod okupacijo.

Avtorja koncepta: Nina Vombergar in Jaka Andrej Vojevec

Literarna predloga: Dalia Taha: Keffiyeh – Made in China.

Prevod: Nina Vombergar

Strokovna podpora in pomoč: Nada Pretnar

Zasedba: Tjaša Kosar, Sanja Kranjc, Grega Močivnik, Maca Svete, Neja Šmid, Jaka A. Vojevec, Nina Vombergar

Produkcija: KUD Transformator

Organizira: KUD Transformator

10. 6. 2024, ob 20.30, velika dvorana Vetrinjskega dvora

Projekcija Arabske podobe v Sloveniji in Pripoveduj svojo zgodbo, majhna ptica/Tell your tale little bird

Arabske podobe v Sloveniji 

(23 min,  2010), režija Aicha Boughazi, Sami Rahim, Marwan Al Ayoub, Hisham Hamad, Maja Malus Azhdari

Film odgrinja vsakdanji svet Arabcev in njihovih otrok, ki živijo med nami. Ob prijetnem druženju ob kartanju, slikanju, plesu, petju dobimo avtentično podobo ljudi, ki vrsto let živijo med nami, a imamo o njih vse prevečkrat izkrivljeno podobo zaradi poročanj množičnih medijev, ki v nas vlivajo strah in predsodke. V dokumentarnem filmu se približamo prijetnim ljudem, ki gradijo medkulturni most med Slovenci in Arabci.

Pripoveduj svojo zgodbo, majhna ptica/Tell your tale little bird

(90 min, 1993), režija Arab Loutfi 

Film Tell your tale, Little Bird je dokumentarni film o palestinskih ženskih borkah, posnet leta 1993. Pripoveduje o izkušnjah sedmih palestinskih žena, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja sodelovale v oboroženem odporu palestinskega ljudstva in zaradi tega preživele velik del svojega življenja v izraelskih zaporih, katerih nasilni režim jih ni uspel streti – ampak ravno obratno, še okrepiti njihovo sestrstvo in somoč. Skozi njihove zgodbe razumemo, zakaj so te ženske postale simbol upora svojega ljudstva. Film prikazuje podobo samozavestne, neprizanesljive in ponosne ženske identitete. Razkrije pa tudi politično zlorabo nalepke “terorist_ka”, ki se načrtno lepi na vse in vsakogar, ki se upira.

Organizatorji: Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, Društvo za kulturo, razumevanje in dialog Rozana, Konzorcij Film in Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in filmski kritik Žiga Brdnik; ob pomoči Participativne ljubljanske avtonomne cone – PLAC.

11. 6. 2024, ob 19.00, Dvorana Gustaf, Kulturni center Pekarna

Projekcija: 5 razbitih kamer/5 broken Cameras

5 razbitih kamer/5 broken Cameras 

(86 min, 2011), režija Emat Burnat

O umetniški produkciji na okupiranem ozemlju palestinski pesnik Marvan Mahul pravi: “Da bi lahko pisal poezijo, ki ni politična, moram slišati ptice, in da bi jih lahko slišal, morajo vojna letala utihniti.”

Film Pet razbitih kamer nam tako prikaže vseprisotnost izraelske agresije nad palestinskim ljudstvom; ko Emat Burnat, preprost kmet iz vasice Bil’in, kupi svojo prvo digitalno kamero, želi z njo zgolj dokumentirati otroštvo svojega novorojenega sina. Kaj kmalu pa se izkaže, da bo le-to neizogibno zaznamovano s segregacijo, absurdnim nasiljem in vseprisotnostjo smrti. Emat tako rekoč čez noč postane vojni poročevalec, njegova kamera pa sredstvo mirnega odpora; ravno zato mu jo izraelski agresor tudi vedno znova skuša razbiti.

Film se osredotoča na izraelsko kolonizacijo Zahodnega brega od devetdesetih let naprej in pokaže, kako se je postopoma in vedno bolj nasilno kradlo in uničevalo zemljo palestinskim kmetom z gradnjo nezakonitih naselbin in vedno hujšim trpičenjem s strani vojske, priseljencev in izraelske države.

Organizatorji: Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, Konzorcij Film in Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in filmski kritik Žiga Brdnik; ob pomoči Participativne ljubljanske avtonomne cone – PLAC.

Dogodek se odvija v okviru 30. obletnice Kulturnega centra Pekarna.

12. 6. 2024, 19.30, Pekarna Magdalenske mreže, Kulturni center Pekarna

Ideja svobode v Palestini: nekoč, danes, jutri

Pogovor ob predstavitvi revije Borec

Obsežni sklopi o Palestini, objavljeni v dveh zvezkih revije Borec, prinašajo palestinska pričevanja in poezijo upora ter mednarodne apele, pogovore in analize ekonomsko-politične srži, ki poganja nenehno vojno stanje in zaostrovanje razmer. 

O tem, kaj je v preteklosti pomenila solidarnost s palestinskim ljudstvom in kako se je kazala jugoslovanska politična podpora palestinskemu boju za svobodo, kaj pomeni svoboda za Palestinke_ce, zakaj se premalo govori o sionistični nadvladi na območju historične Palestine in zakaj zahodne vlade še kar naprej podpirajo Izrael, se bomo pogovarjale_i z gosti_jami Wafo Kanaan, farmacevtko in humanitarno delavko iz Gaze, ki z družino živi v Ljubljani, Žigo Smoličem, mladim raziskovalcem in asistentom na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, z novinarko Kristino Božič in s kulturno antropologinjo Majo Lamberger Khatib. Z gostjami in gostom se bo pogovarjala Urška Breznik.

Revija Borec, ki izhaja že 75 let, se opira na historični materializem, svetovno-sistemske pristope raziskovanja, ki razčlenjujejo notranje, sistemske povezave med fašizmom, kolonializmom, rasizmom, šovinizmom in podobnimi procesi, ki zaradi prevlade kapitalističnih družbenoekonomskih odnosov in ureditev niso stvar preteklosti, ampak na žalost jedro sedanjosti. Zaradi tega ostaja temeljni vzgib revije ozaveščanje in izobraževanje. Pri tem imamo vedno močno vlogo ljudje sami, naše delovanje in zelo raznolike in večplastne izkušnje, spomini – to niso nepomembne subjektivnosti, ki se jih prepogosto diskvalificira kot obrobne reči. Nasprotno, to je območje zavedanja in odgovornosti.

Organizatorji: Pekarna Magdalenske mreže, Založba SOPHIA in Gibanje za pravice Palestincev.

Dogodek se odvija v okviru 30. obletnice Kulturnega centra Pekarna.

5.- 13. 6. 2024

Fotografska razstava Usmerimo pozornost na Gazo

Rajzefiber, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2

Stena GT22, Židovska ulica 2b

Vetrinjc BarCoda (atrij Vetrinjskega dvora)

Fotografska razstava palestinskega fotografa Mohammeda Zaanouna iz kolektiva Activestills s prizori iz Gaze iz novembra 2023.

+ Ni komentarjev

Dodaj svojega